bigstock-Retro-Small-Car-With-A-Surfboa-469771605

Vakantiegangers: voorzichtig met autorijden op teenslippers!

02-08-2023

Vakantiegangers: voorzichtig met autorijden op teenslippers!

De vakantieperiode is weer aangebroken en veel mensen rijden naar hun vakantiebestemming. Sommigen vinden het gemakkelijk en comfortabel om teenslippers te dragen tijdens het rijden, terwijl anderen zich afvragen of dit wel veilig en legaal is. In dit blog ga ik dieper in op de wettelijke aspecten van het autorijden met teenslippers in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Daarnaast zullen we onderzoeken of het dragen van teenslippers van invloed kan zijn op uw verzekering.

Risico's

Een teenslipper is nogal los schoeisel. De chauffeur gebruikt zijn voeten bij het hanteren van de pedalen in de auto. Vooral in een handgeschakeld voertuig krijgen de voeten weinig rust. De rubberen, flexibele zool van de teenslippers buigt gemakkelijk, maar kan ook blijven haken op de vloer. Dan klapt de zool dubbel en bemoeilijkt dit de chauffeur om snel te reageren en de rem in te trappen. Is dit risico geregeld in de verkeersregelgeving in Nederland? En hoe zit dit in de andere landen waar de route doorgeen gaat?

Nederland

In Nederland is er geen wet die het dragen van teenslippers tijdens het autorijden verbiedt. Het criterium dat wordt gehanteerd, is dat de bestuurder altijd de volledige controle over het voertuig moet hebben en de verkeersveiligheid niet in gevaar mag brengen. Als het dragen van teenslippers leidt tot verminderde controle over het voertuig of als het als gevaarlijk wordt beschouwd, kan de bestuurder een boete krijgen.

Duitsland

Ook in Duitsland is autorijden met teenslippers niet wettelijk verboden. De regel is dat bestuurders gepaste en veilige schoenen moeten dragen. Het Duitse verkeersrecht is streng en stelt hoge eisen aan de verkeersveiligheid. Als het dragen van teenslippers de bestuurder belemmert bij het correct bedienen van de pedalen of als het als gevaarlijk wordt beschouwd, kan de bestuurder worden beboet.

België

Net als in Nederland en Duitsland moeten bestuurders in België echter altijd in staat zijn om het voertuig onder controle te houden. Indien het dragen van teenslippers leidt tot een gebrek aan controle over het voertuig of als het als gevaarlijk wordt beschouwd, kan de bestuurder worden bestraft wegens roekeloos rijgedrag. Het staat daarentegen nergens wettelijk vastgelegd dat het is verboden om op teenslippers te rijden.

Frankrijk

In Frankrijk is er geen expliciete wet die het dragen van teenslippers tijdens het autorijden verbiedt. Zoals in de andere genoemde landen, moeten bestuurders in staat zijn om het voertuig volledig te beheersen en mag het dragen van teenslippers niet leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Als het dragen van teenslippers de verkeersveiligheid in gevaar brengt, kan de bestuurder wederom worden gestraft voor gevaarlijk rijgedrag.

Invloed op autoverzekering of polis

In alle besproken landen kan het dragen van teenslippers tijdens het autorijden worden gezien als gevaarlijk rijgedrag. Als dit leidt tot een verkeersongeval en het dragen van teenslippers wordt gezien als een oorzaak of als nalatigheid, kan dit gevolgen hebben voor uw autoverzekering. Uw verzekeraar kan in sommige gevallen besluiten om niet alle kosten te dekken wegens eigen schuld. Het is wel moeilijk te bewijzen dat het ongeval is veroorzaakt omdat de chauffeur te laat remde wegens een klemzittende teenslipper.

Conclusie: safety first!

Hoewel er geen specifieke wetten zijn die het dragen van teenslippers tijdens het autorijden verbieden in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk, moeten bestuurders altijd in staat zijn om het voertuig volledig te beheersen en de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen. Het is altijd het beste om geschikt schoeisel te dragen tijdens het rijden. Verkeersveiligheid staat altijd voorop, zowel voor u als andere weggebruikers.

Meer weten?

Kijk op https://www.schade-magazine.nl/nieuws/archief/2023/07/feit-of-fabel-ben-je-verzekerd-met-slippers-aan-achter-het-stuur/9791 of neem contact met ons op via info@blinkletselschade.nl of telefonisch via 085 782 0550.

Deel dit bericht via