Bij het vaststellen van een schadevergoeding komen veel verschillende kostenposten aan bod. Denk aan de rekeningen van de medische behandelingen, het gemiste inkomen omdat je niet hebt kunnen werken, je fiets die kapot is gegaan, de hulp die je hebt ingeschakeld om het huishouden te doen. Sommige schadeposten liggen voor de hand, andere wat minder.
Ik krijg vaak de vraag hoe het nou zit met smartengeld. Wat is het precies en hoe wordt het ‘berekend’? Ik licht daarom hieronder toe hoe we samen een bedrag aan smartengeld inschatten.
Hoe bepalen we wat een redelijk smartengeldbedrag is?
Dat doen we in overleg met het slachtoffer: degene om wie het draait en die uiteindelijk het bedrag krijgt. Wij maken een eerste inschatting en stellen dit voor.
Smartengeld is een vergoeding voor de pijn en het leed dat je hebt ondervonden als gevolg van het ongeval. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van diverse factoren, zoals:
- aard en ernst van het letsel;
- medische klachten en beperkingen;
- (duur van de) klachten en beperkingen;
- eventuele blijvende klachten en beperkingen;
- leeftijd van het slachtoffer;
- impact van het ongeval;
- eventuele littekens.
Ik bespreek met jou hoe het ongeval van invloed is geweest op jouw leven. Is golfen je passie en gaat dit niet meer door het schouderletsel dat je hebt opgelopen? Dan weegt dat mee in de hoogte van het smartengeld.
Als vaste leidraad gebruiken we de Richtlijn Licht Letsel van De Letselschade Raad en de ANWB Smartengeldgids. In die gids staan uitspraken van rechters over de hoogte van smartengeldbedragen in allerlei situaties en hierin zoeken we naar een vergelijkbaar ongeval of hetzelfde soort letsel.
“This is not… America”
In de media komen we regelmatig monsterbedragen tegen aan smartengeld. Deze zijn vaak niet correct of niet Nederlands. In Nederland voelt een smartengeldvergoeding weleens als te laag. En dat is het in verhouding ook. Wat dat betreft zou je beter een ongeval in de Verenigde Staten kunnen krijgen. Of in Duitsland, waar het hoogste bedrag aan smartengeld 56,25 % hoger is dan in Nederland. Maar in Nederland krijg je weer ander schadeposten wel vergoed, die in andere landen niet vergoed worden. Ga er dus niet vanuit dat jouw buurman voor een gekneusde teen duizenden euro’s smartengeld heeft gekregen, ondanks wat hij vertelt. Of wat er op een website wordt berekend. Vaak zit de vork toch net wat anders in de steel.
Geld is niet alles. Het smartengeld kan het leed natuurlijk nooit helemaal compenseren. Want welk bedrag is voldoende voor iemand die nooit meer kan lopen of een arm kwijt is? Alle slachtoffers hadden het ongeval liever niet gehad. Maar het kan de pijn wel verzachten. De conclusie is dat het maatwerk blijft om het smartengeld vast te stellen. Hierin speelt een goede belangenbehartiger een belangrijke rol.
Contact
Wil je meer weten over een smartengeldvergoeding en waar jij recht op hebt? Stuur een mailtje naar info@blinkletselschade.nl of bel naar 085-07820550. Ik sta voor je klaar en help je graag!