Medisch Advies Afbeelding

Het belang van een medisch advies bij letselschade

Als je letsel oploopt door een ongeval, is het van belang om te begrijpen wat de gevolgen daarvan zijn in medische zin. Daarom wordt bij letselschade vaak een medisch adviseur ingeschakeld. Maar wat houdt de rol van een medisch adviseur precies in en hoe verloopt dat proces? In deze blog leggen we dat graag aan je uit.

28-05-2025

Als je letsel oploopt door een ongeval, is het van belang om te begrijpen wat de gevolgen daarvan zijn in medische zin. Daarom wordt bij letselschade vaak een medisch adviseur ingeschakeld. Maar wat houdt de rol van een medisch adviseur precies in en hoe verloopt dat proces? In deze blog leggen we dat graag aan je uit.

Wat doet een medisch adviseur?

Een medisch adviseur is gespecialiseerd in de beoordeling van de medische aspecten van een letselschadezaak en geeft onafhankelijk advies met betrekking tot de ernst van het letsel en de gevolgen. De adviseur onderzoekt jou niet persoonlijk, maar kijkt zorgvuldig naar wat er medisch is vastgelegd over de behandelingen die je hebt doorlopen vanwege het ongeval. Dat kan informatie zijn van je huisarts, specialist of bijvoorbeeld fysiotherapeut. Deze bevindingen legt de medisch adviseur vast in een medisch advies. Daarin wordt onder andere beoordeeld:

  • de aard en ernst van je letsel;
  • het verloop van het genezingsproces;
  • of je klachten direct verband houden met het ongeval;
  • of verder herstel al dan niet mogelijk is (ook wel ‘medische eindtoestand’ genoemd);
  • en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst (bijvoorbeeld risico op verergering of blijvende schade).

Waarom is een medisch advies belangrijk?

Een letselschadejurist, belangenbehartiger of verzekeraar, is gespecialiseerd in het juridische traject en de schadebeoordeling. Maar geen van hen is arts. Een medisch adviseur is dat wel. Die heeft de medische kennis om te beoordelen wat jouw letsel betekent.

De belangrijkste vraag die een medisch adviseur beantwoordt, is: komen jouw klachten door het ongeval? Dit wordt het medisch causaal verband genoemd. Dat is essentieel om schade te kunnen verhalen.

Daarnaast kijkt de adviseur naar hoe je herstel verloopt en wat de verwachtingen en (toekomst)risico’s zijn. Kun je volledig herstellen? Of is er sprake van blijvende klachten of verergering in de toekomst? Dit kan namelijk grote invloed op je leven hebben én dus op de schadevergoeding waar je recht op hebt.

Het medisch advies geeft je belangenbehartiger de onderbouwing die nodig is om jouw schade goed en realistisch in kaart te brengen. Het vormt de schakel tussen medische feiten en juridische afhandeling.

Voor wie werkt de medisch adviseur?

In de meeste gevallen schakelt je belangenbehartiger een medisch adviseur in die jouw belangen vertegenwoordigt. Blink Letselschade werkt graag samen met Medoa Medisch Advies Bureau.

De verzekeraar van de aansprakelijke partij heeft vaak ook een eigen medisch adviseur. Dit betekent dat er vaak twee medisch adviseurs betrokken zijn in het letselschadetraject. Beide adviseurs beoordelen dezelfde medische informatie, maar kunnen daar soms anders over denken. Soms kiezen partijen daarom voor één gezamenlijke medisch adviseur. Een gezamenlijke beoordeling kan leiden tot minder discussie en een soepeler verloop van het traject. Wil je daarover meer weten? Neem dan eens een kijkje op de website van 1MA.

Wat merk jij daarvan als cliënt?

Als cliënt heb je meestal weinig direct contact met de medisch adviseur. Deze werkt op de achtergrond en baseert zijn of haar oordeel op de medische informatie die, met jouw toestemming, wordt opgevraagd bij behandelende artsen en therapeuten die je hebt bezocht vanwege het ongeval.

Belangrijk is dat jij de regie houdt. Er wordt niets gedeeld of opgevraagd zonder jouw toestemming. En de medische informatie die we hebben verzameld, krijg jij eerst in te zien. Het draait namelijk om jou.

Zodra het medisch advies beschikbaar is, wordt dit ook met jou gedeeld en in begrijpelijke taal door ons aan je toegelicht. Zo weet je precies wat erin staat en wat de gevolgen zijn voor jouw letselschadetraject.

Hoe zit het met de kosten van een medisch adviseur?

Je hoeft de kosten van de medisch adviseur niet zelf te betalen. Deze kosten worden vrijwel altijd vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Wij regelen dit voor je.

Van medisch advies naar schadevergoeding

Zodra duidelijk is wat jouw medische eindsituatie is (wat betekent: volledig herstel of wanneer geen verbetering meer valt te verwachten), kan het schadetraject worden afgerond. Wij gebruiken dan het medisch advies/adviezen als basis om de financiële gevolgen van je letsel te berekenen. Denk aan gemiste inkomsten, extra zorgkosten of aanpassingen in huis. Soms is daarvoor nog aanvullend specialistisch onderzoek nodig in de vorm van een expertise traject, maar dat laten we hier verder buiten beschouwing (daar kunnen we een eigen blog over schrijven). Het medisch advies vormt in de meeste gevallen de basis voor het gesprek met de verzekeraar over een passende vergoeding.

Vragen over jouw situatie?

Heb je vragen over letselschade en medische beoordeling? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.

Deel dit bericht via