298114074_159346983352110_1288348862205433597_n

Helm op, helm af?

14-11-2022

Hoe lang fietsen we in Nederland nog zonder helm? Zou het voor alle fietsers verplicht moeten worden? Of bijvoorbeeld alleen voor kinderen of voor op elektrische fietsen?

In veel landen is het fietsen met een helm verplicht, bijvoorbeeld voor kinderen. In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld om zonder helm te fietsen. Dat was het ook voor mij. Maar ik twijfel er steeds meer aan of dat wel goed is. In mijn vrije tijd fiets ik (met lekker weer) graag met mijn twee zoontjes; één voorop en één achterop. Heerlijk! Alleen ben ik mij er door mijn werk als letselschadejurist steeds vaker van bewust hoe kwetsbaar we zijn op de fiets. Vooral om mijn kinderen maak ik me dan zorgen. Het meest dierbare in je leven wil je natuurlijk beschermen. Uiteraard let ik al extra goed op in het verkeer. Maar ik weet dat een ongeluk niet te voorkomen is en dat het helaas veel voorkomt.

Uit cijfers blijkt dat een kwart van de fietsslachtoffers in 2021 met ernstig letsel, hersenletsel had. Ik zie daarnaast in mijn werk van dichtbij hoe erg de impact van het (hersen)letsel is. Ik zie bij de kinderopvang weleens ouders fietsen met kinderen die WEL een helm ophebben. En dan vraag ik mezelf af; ‘ben ik nu een slechte moeder’? Mijn oudste zoontje heeft een hele stoere helm, maar toch zet ik die niet op. Zelfs niet toen hij laatst ging leren fietsen. Best raar toch?! Ik wil blijkbaar ook niet overkomen als een overbezorgde ouder en in Nederland voelt het toch een beetje vreemd als we een helm ophebben op de fiets. Tijdens het steppen, paardrijden en skiën is de helm anderzijds weer helemaal genormaliseerd. Een tijd terug op vakantie huurden we in het buitenland elektrische fietsen. Daar moesten de kinderen verplicht een helm op. Een beetje onhandig was het wel bij plaatsen waar we stopten omdat die helmen dan weer op en af moesten. Maar de kinderen vonden het niet erg. Het voelde voor mij ook wel veiliger eerlijk gezegd.

Het tegengeluid is vaak dat het verkeer in Nederland juist goed is ingericht op fietsers, met aparte fietspaden. Daarnaast leren we vanaf jongs af aan fietsen. Dat is anders dan in veel landen om ons heen. En waarom zet ik zelf dan geen helm op? Net alsof ik niet kan vallen of een ongeluk kan krijgen. Zeker nu er steeds meer mensen op een elektrische fiets rijden en dus harder gaan dan op een normale fiets, is daarmee de kans op ernstiger letsel groter geworden.

Ik zie steeds meer mensen (met name mensen met grijze haren) met een helm op bij ons door de polder fietsen. Dus blijkbaar zijn er dus toch meer mensen mee bezig. Terecht blijkt ook uit de cijfers, want 1 op de 3 verkeersslachtoffers met ernstig letsel is een fietser van 55 jaar of ouder. Of en wanneer het fietsen met een helm verplicht wordt, weet ik niet. Of dat werkt weet ik ook niet. Het is zo ingebakken in onze cultuur om zonder helm te fietsen. Toen het voornemen voor de helmplicht bijvoorbeeld voor de snorscooter bekend werd, werden die massaal verkocht. Maar één ding weet ik wel; het dragen van een helm is veiliger en het kan (ernstig) hoofdletsel en zelfs dodelijke slachtoffers voorkomen. Dus wie weet zie je mij binnenkort toch wel met mijn kinderen met een helm op rondfietsen…..

Noor Vrolijk

Deel dit bericht via